Εύκολη υγιεινή σπιτική γκρανόλα!

Εύκολη υγιεινή σπιτική γκρανόλα 

Με αφορμή μια φίλη και πελάτισσα που ήρθε στο κατάστημα, και η οποία μου θύμισε πως μπορώ να αποφύγω τα έτοιμα σχεδόν όλα με ζάχαρες ή ανθυγιεινά κορεσμένα λίπη και έλαια ή συντηρητικά έφτιαξα δικιά μου γκρανόλα και την απολαμβάνουμε όσο τίποτα μαζί με τα παιδιά! Ράνια είσαι η καλύτερη!

Η προετοιμασία της είναι εξαιρετικά γρήγορη και να σας πω την αλήθεια δεν χρειάζεστε καν συνταγή, τουλάχιστον από την δεύτερη φορά και έπειτα μέχρι να μπείτε στο κλίμα.  Σας επιτρέπει να ελέγχετε την ποσότητα ζάχαρης και την ποιότητα των συστατικών, ενώ παράλληλα αλλάζετε τα πράγματα και προσθέτετε τις γεύσεις που αγαπάτε. 

Είναι φθηνότερο να φτιάξετε τη δική σας γκρανόλα εάν επιλέξετε να την φτιάξετε περισσότερες από μία φορές. Μπορεί να είναι ελαφρώς δαπανηρό να αγοράσετε όλα τα συστατικά χύμα την πρώτη φορά, αλλά η σπιτική γκρανόλα είναι πολύ προσιτή μακροπρόθεσμα. 

Θα χρειαστείτε: 

ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΒΡΩΜΗ γεμάτη με φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα όπως φυλλικό οξύ, σίδηρος και μαγνήσιο. Ανεξάρτητα από αυτό, βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε 100% καθαρή ολόκληρη τυλιγμένη βρώμη για τη σπιτική σας γκρανόλα. Αποφύγετε οτιδήποτε λέει «στιγμιαίο» ή «γρήγορο μαγείρεμα». (Βρώμη στιγμιαίου/γρήγορου μαγειρέματος = επεξεργασμένη/υψηλότερο γλυκαιμικό/πιο κακή για εσάς.) Επίσης η βρώμη είναι από τη φύση της χωρίς γλουτένη.  

ΛΑΔΙ ΚΑΡΥΔΑΣ (Η ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΥΓΙΕΙΝΟ ΛΑΔΙ) Μου αρέσει να χρησιμοποιώ λάδι καρύδας γιατί προσθέτει μια πραγματικά υπέροχη ελαφριά γεύση στη γκρανόλα, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε λάδι προτιμάτε ακόμη και ελαιόλαδο. Σε πολλές παραλλαγές που φτιάχνω δεν βάζω καθόλου και βγαίνει και πάλι υπέροχη. Άλλες επιλογές: Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, λάδι σταφυλιού ή λάδι μακαντέμια θα ήταν επίσης υπέροχα εδώ. Έλαια που πρέπει να αποφεύγετε: Τα έλαια με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά, όπως λάδι από λινάρι, είναι εξαιρετικό μεν αλλά δεν πρέπει να θερμαίνεται. 

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ: Προσθέτω πάντα ανάλατους ξηρούς καρπούς. Χρησιμοποιήστε ό,τι σας αρέσει και ότι έχετε στο ντουλάπι. Μου αρέσει να συμπεριλαμβάνω αμύγδαλα, φιστίκια, κάσιους, πεκάν, φουντούκια. 

ΣΠΟΡΟΙ. Ωραία επιλογή είναι το λινάρι, chia, σουσάμι, κολοκυθόσπορος ή ηλιόσπορος. 

ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ (FLAKES)- Μια μικρή ποσότητα αποξηραμένων φρούτων χωρίς ζάχαρη είναι επίσης εξαιρετική επιλογή για μεγαλύτερο παιχνίδι, υπέροχη γεύση και ακόμη περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Ιδέες φράουλα flakes, αχλάδι, μήλο, ροδάκινο. Όλα μας τα flakes είναι χωρίς ζάχαρη, ελληνικά και χωρίς πρόσθετα ή συντηρητικά. 

Και φυσικά Berries όπως blueberries, κράνα, σμέουρα, λευκά μούρα, ιπποφαές ή ότι σας κάνει κέφι. Φυσικά χωρίς ζάχαρη και όσο μπορείτε βιολογικά.

Cacao nibs και βούτυρα από ξηρούς καρπούς. Ωραίες ιδέες είναι τσιπς ή νιφάδες καρύδας. Για γλυκαντική μπορεί να μπει μέλι ή σιρόπι σφένδαμου. Το τοπικό ωμό μέλι είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή, ειδικά αν κάποιος για τον οποίο μαγειρεύετε υποφέρει από εποχιακές αλλεργίες. Ορισμένοι ειδικοί στον τομέα της υγείας λένε ότι το τοπικό ωμό μέλι που δεν έχει παστεριωθεί θα περιέχει μικρά ίχνη τοπικής γύρης που μπορούν να βοηθήσουν σε θέματα αλλεργίας (λίγη σπιτική ομοιοπαθητική).

Τέλος πάντα πασπαλίζω με βανίλια αυθεντική μαδαγασκάρης, κανέλα κευλάνης και ανθό αλατιού. 

Το εκχύλισμα βανίλιας ή η σκόνη της προσθέτει μια γκουρμέ γεύση στη σπιτική γκρανόλα και το αλάτι αναδεικνύει τη γεύση κάθε συστατικού και κάνει τη γεύση του γλυκαντικού ακόμα πιο γλυκιά. 

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΤΡΑΓΑΝΗ ΓΚΡΑΝΟΛΑ

Αρχικά ανακατεύετε την βρώμη με τους ξηρούς καρπούς και όλα τα υλικά που σας αρέσουν. Εγώ σπάω τη μισή βρώμη στο μπλέντερ και εννοείται και τους ξηρούς καρπούς.

Προσθέτω τα υγρά στοιχεία στοιχεία όπως μέλι, ή λάδι ή βούτυρα ξηρών καρπών καλά ώστε να θυμίζει μια ζύμη. 

 Για να φτιάξετε πιο τραγανή, συμπαγή γκρανόλα δεν απαιτούνται επιπλέον συστατικά—μόνο μερικά επιπλέον tips. 

Την απλώνω σε λαδόκολλα σε ταψί και την βάζω στον φούρνο για περίπου 20 λεπτά. Φροντίστε να πιέσετε τα υλικά ομοιόμορφα πριν τα ψήσετε Στην μέση του ψησίματος την ανακατεύω. Για να πετύχετε επιπλέον τραγανότητα στη γκρανόλα σας, πιέστε την πριν κρυώσει πλήρως σε θερμοκρασία δωματίου και, στη συνέχεια, αποφύγετε να την χτυπήσετε μέχρι να κρυώσει πλήρως. 

Το κακάο το βάζω στο τέλος, αφού βγει από τον φούρνο. 

Συνταγή για να υπάρχει ένας μπούσουλας. Προσωπικά ποτέ δεν την ακολούθησα, πηγαίνω με το μάτι και με τι μου αρέσει. 

* 2-3 κουταλιές της σούπας πραγματικό σιρόπι σφενδάμου ή μέλι 2 κουταλιές της σούπας παρθένο λάδι καρύδας (ή άλλο μαγειρικό λάδι)

*  ½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας 

* 1 μεγάλη πρέζα λεπτό θαλασσινό αλάτι (περίπου 1/8 κουταλάκι του γλυκού, χρησιμοποιώ πραγματικό αλάτι)

*2 φλιτζάνια ολόκληρη βρώμη 

*  ½ φλιτζάνι ωμοί ξηροί καρποί, ψιλοκομμένοι (ή αμύγδαλα ψιλοκομμένα, δεν χρειάζεται να τα ψιλοκόψετε) ¼ φλιτζανιού ωμούς σπόρους κολοκύθας 2 κουταλιές της σούπας ωμούς ηλιόσπορους ½ φλιτζάνι αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη, ψιλοκομμένα (προαιρετικά, μου αρέσουν τα αποξηραμένα κράνμπερι χωρίς ζάχαρη) και ¼ φλυτζανιού flakes αποξηραμένων φρούτων.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180° C. Συνδυάστε το λάδι και το σιρόπι σφενδάμου (ή το μέλι), το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι στον πάτο ενός μεγάλου μπολ και ανακατέψτε το. Το λάδι καρύδας μπορεί να είναι στερεό (μην μπείτε στον κόπο να το λιώσετε, θα γίνει μόνο του στον φούρνο). Προσθέστε τα υπόλοιπα ξηρά υλικά, θα είναι κολλώδες και ακατάστατο, αλλά αυτό είναι το διασκεδαστικό μέρος. Ανακατέψτε με τα χέρια. Τα χέρια σας θα ζεστάνουν το λάδι και θα το λιώσουν στο μείγμα αν είναι στερεό. Απλώς φροντίστε να το ανακατέψετε με τα άλλα συστατικά, ώστε να μην μείνουν κομμάτια λαδιού. Απλώνουμε το μείγμα σε μια λεπτή στρώση σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε για 10-12 λεπτά μέχρι να ροδίσει πολύ ελαφρά. Ψύξτε 10-15 λεπτά πριν το σερβίρετε ή το αποθηκεύσετε. Η σπιτική γκρανόλα θα έχει γεύση καμμένου ποπ κορν αν την παραψήσετε. Κρατήστε το φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία μόνο για 10-12 λεπτά για να ενωθεί. Συνήθως βγάζω το δικό μου στα 10 λεπτά. Στην μέση του ψησίματος (περίπου στο 5 λεπτο) ανοίγω τον φούρνο και την ανακατεύω. 

ΠΩΣ ΝΑ ΦΥΛΑΣΣΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕΡΒΙΡΙΖΕΤΕ ΤΗ ΣΠΙΤΙΚΗ GRANOLA 

Η αποθήκευση της γκρανόλας είναι παρόμοια με την αποθήκευση αποξηραμένου πλιγούρι βρώμης. Επειδή αυτή η συνταγή είναι σπιτική, μπορείτε να τη διατηρήσετε σε αεροστεγές δοχείο έως και 2 εβδομάδες. Προσωπικά προτιμώ να αποθηκεύω τη σπιτική μου γκρανόλα σε ένα βαζάκι στο ψυγείο μου ή σε μια πλαστική σακούλα χωρίς BPA όταν ταξιδεύω ή εν κινήσει. Τρώγεται υπέροχα και σαν σνακ εκτός του πρωινού με κάποιο φυτικό γάλα, ή και με γιαούρτι.

Καλή απόλαυση!

Το προϊόν προστέθηκε στα αγαπημένα
Το προϊόν προστέθηκε

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σας στο site μας.