Άνοια, Αλτσχάιμερ και γήρανση του εγκεφάλου.

Άνοια, Αλτσχάιμερ και γήρανση του εγκεφάλου.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουν ακούσει ή βιώσει θέματα που προκύπτουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ ή της άνοιας. Είτε είναι γονιός, σύντροφος ζωής, φίλος ή ο εαυτός μας, αντιμετωπίζουμε την αργή απώλεια αγαπημένων προσώπων και δύσκολες αποφάσεις σχετικά με τη φροντίδα τους. 

Η έρευνα έχει επικεντρωθεί σε φυτά με αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, προσαρμογόνες, νοοτροπικές και νευροπροστατευτικές δράσεις που υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου και αντιμετωπίζουν παράγοντες κινδύνου για άνοια.

Βότανα για την άνοια

Τα βότανα που αναφέρονται εδώ έχουν δοκιμαστεί σε κλινικές δοκιμές και προσφέρουν ελπίδα σε άτομα με άνοια.

Ginkgo (Ginkgo biloba)

Αντιοξειδωτικό, διεγερτικό του κυκλοφορικού, νευροπροστατευτικό και νοοτροπικό. 

Το Ginkgo είναι ένα από τα βότανα που έχουν διερευνηθεί περισσότερο για την άνοια. Κλινικές μελέτες που χρησιμοποιούν τυποποιημένα εκχυλίσματα έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα στην προσοχή και την εκτελεστική λειτουργία στη νόσο του Αλτσχάιμερ και στην αγγειακή άνοια. Ένα τυποποιημένο εκχύλισμα ginkgo μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα συμπεριφοράς του Alzheimer, να μειώσει την απάθεια, να μειώσει το άγχος και την ευερεθιστότητα και να βελτιώσει τον ύπνο. 

Χρήση: Έγχυμα: 1 κουταλιά της σούπας ανά φλιτζάνι, 1-4 φορές την ημέρα. βάμμα: 1-3 mL, 1-4 φορές την ημέρα. Το Gingko μπορεί να χρειαστεί έως και 6 εβδομάδες πριν τεθεί σε ισχύς η δύναμή του.

Ασφάλεια: Το Gingko μπορεί να αλληλεπιδράσει με αντιπηκτικά και θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή ή να αποφεύγεται με αυτά τα φάρμακα και πάντα με την καθοδήγηση του γιατρού μας. 

Πράσινο τσάι (Camellia sinensis)

Το πράσινο τσάι, το παραδοσιακό ρόφημα της Κίνας και της Ιαπωνίας, έχει πλέον παγκόσμια απήχηση. Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού είναι ευεργετική σε καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, του διαβήτη και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Ως αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες και της νευροφλεγμονής που χαρακτηρίζουν τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Σε μια μελέτη, τα άτομα με Αλτσχάιμερ είχαν μειωμένα σημάδια οξειδωτικού στρες όταν έπαιρναν συνδυασμό πράσινου τσαγιού και εκχυλίσματος μήλου. Σε άλλη αντίστοιχα, άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση που κατανάλωναν εκχύλισμα πράσινου τσαγιού και L-θεανίνη, μια ένωση που βρίσκεται στο πράσινο τσάι, εμφάνισαν σημαντικές βελτιώσεις στη μνήμη και την προσοχή Στην Ιαπωνία έχει αποδειχθεί 27% χαμηλότερος κίνδυνο άνοιας σε άτομα που έπιναν 5 φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα. 

Χρήση: Ως ρόφημα, το πράσινο τσάι μπορεί να καταναλωθεί ελεύθερα. Μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων διεγερτικών, ηρεμιστικών, αντιπηκτικών και παραγόντων πήξης του αίματος. 

Μελισσόχορτο (Melissa officinalis)

Οι βοτανολόγοι χρησιμοποιούν το μελισσόχορτο ως αντικαρκινικό, αντισπασμωδικό, αντιικό, αγχολυτικό και αντικαταθλιπτικό. Βελτιώνει τη μνήμη, αυξάνει τη γνωστική λειτουργία και μειώνει το άγχος σε υγιείς ενήλικες. 

Χρήση: Έγχυμα: 1-2 κουταλάκια του γλυκού ανά φλιτζάνι, 2-3 φορές την ημέρα. βάμμα: 4-5 mL έως και 4 φορές την ημέρα.

Ασφάλεια: Είναι γενικά ασφαλές. Μεγάλες ποσότητες μπορεί να αναστείλουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς και να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα για τον θυρεοειδή. 

Φασκόμηλο (Salvia officinalis και Salvia lavandulifolia)

Αυτά τα δύο είδη φασκόμηλου χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη από τον 16ο αιώνα για τη βελτίωση της μνήμης. Σε μια μελέτη σε άτομα με ήπια έως μέτρια νόσο Alzheimer, το βάμμα φασκόμηλου επηρέασε σημαντικά τη γνωστική λειτουργία. Μελέτες με το φασκόμηλο σε υγιείς ενήλικες έχουν δείξει ενισχυμένη μνήμη και προσοχή, μειωμένη πνευματική κόπωση και αυξημένη εγρήγορση 

Χρήση: Έγχυμα: 1 κουταλάκι του γλυκού ανά φλιτζάνι, 1-4 φορές την ημέρα. Βάμμα: 3-5 mL, 3 φορές την ημέρα.

 Ασφάλεια: Ορισμένα είδη φασκόμηλου περιέχουν μια τοξική ένωση που ονομάζεται thujone, η οποία, σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις. Λόγω της περιεκτικότητας σε θουγιόνη, μην υπερβαίνετε τη συνιστώμενη δόση. Το φασκόμηλο αντενδείκνυται επίσης στην εγκυμοσύνη.

Κουρκουμάς (Curcuma longa) 

Είναι ένα αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες με θετικές επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης - γνωστοί παράγοντες κινδύνου για άνοια (Alzheimer’s Association, 2021). Σε μια ανασκόπηση των φυσικών αντιοξειδωτικών, οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα φυσικά αντιοξειδωτικά συμπεριλαμβανομένης της κουρκουμίνης, της πιο καλά ερευνημένης ένωσης στον κουρκουμά, μπορεί να είναι αποτελεσματικά για τη νόσο του Αλτσχάιμερ σε ηλικιωμένους ασθενείς. Στην Ινδία, όπου ο κουρκουμάς είναι κοινός στη διατροφή, το ποσοστό της νόσου του Αλτσχάιμερ είναι μικρότερο από το ένα τέταρτο του ποσοστού στους ηλικιωμένους ενήλικους πληθυσμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή η διαφορά υποδηλώνει ότι ο κουρκουμάς στη διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ. Ο κουρκουμάς περιέχει επίσης ενώσεις που φαίνεται να επηρεάζουν άμεσα τη συσσώρευση πρωτεϊνών στον εγκέφαλο που σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. 

Χρήση: Σκόνη: 1-3 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα. βάμμα: 5 mL, 3 φορές την ημέρα 

Ασφάλεια: Αποφύγετε με αντιπηκτικά, στην εγκυμοσύνη και με απόφραξη του χοληδόχου πόρου. 

Δενδρολίβανο 

Το δεντρολίβανο είναι το κύριο βότανο σαν ελιξίριο μνήμης. Ως διεγερτικό, στυπτικό βότανο που δρα ειδικά στο καρδιαγγειακό και το νευρικό σύστημα. Το δεντρολίβανο όχι μόνο αυξάνει τη ροή του αίματος και τονώνει το αγγειακό σύστημα, αλλά διεγείρει το νευρικό σύστημα και έχει αποδειχθεί σε διάφορες μελέτες ότι επηρεάζει θετικά τη μνήμη

Το Gotu kola ή αλλιώς Σέντελλα, έχει συγγένεια με το καρδιαγγειακό και το νευρικό σύστημα προσφέροντας αντιφλεγμονώδη, καρδιοπροστατευτική, χαλαρωτική και προσαρμοστική δράση μεταξύ άλλων. Η δράση του ειδικεύεται στην αυξηση του αγγειακού τόνου και στην αύξηση της κυκλοφορίας ειδικά στον εγκέφαλο. Χρησιμοποιείται συχνά σε περιπτώσεις διανοητικής κόπωσης και στρες και έχει αντι-αγχώδεις επιδράσεις.

Οι αποφάσεις σχετικά με τη φροντίδα της άνοιας είναι περίπλοκες και βαθιά προσωπικές, ειδικά καθώς η νόσος εξελίσσεται. Έρευνες υποδηλώνουν ότι τα βότανα μπορούν να υποστηρίξουν τη γνωστική λειτουργία και να ανακουφίσουν τα συμπεριφορικά συμπτώματα της άνοιας. Εάν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε βότανα για την άνοια ή το Αλτσχάιμερ, συζητήστε την απόφασή σας με τον επαγγελματία υγείας σας, ξεκινήστε νωρίς και έχετε υπόψη σας τις πιθανότητες αλληλεπιδράσεων βοτάνων-φαρμάκων. 

Αν ψάξετε και διαβάσετε υπάρχουν πάρα πολλά βότανα με διαφορετική εφαρμογή που μπορούν να καταναλωθούν για ενίσχυση της μνημης και του εγκεφάλου.

Μια πολύ απλή συνταγή με διαφορετικά βότανα, πιο συνηθισμένα που μπορεί να έχετε στο ντουλάπι σας. 

Δεντρολίβανο -4 μέρη

Ginkgo- 2 μέρη

Σέντελλα- 1 μέρος

άχυρο βρώμης- 2 μέρη

μέντα 1 μέρος

Κονιάκ

Ακατέργαστο μέλι 

Οδηγίες: Συνδυάστε τα αποξηραμένα βότανα και ανακατέψτε καλά. Βάλτε ετικέτα και αποθηκεύστε το μείγμα σε δροσερό, σκοτεινό μέρος μέχρι να είστε έτοιμοι να φτιάξετε το ελιξήριό σας. Όταν είστε έτοιμοι να φτιάξετε το ελιξίριο μνήμης, πάρτε ένα γυάλινο βάζο και γεμίστε το μισό γεμάτο από το μείγμα βοτάνων σας (γεμίστε το αν χρησιμοποιείτε φρέσκα βότανα).

Γεμίστε το μισογεμάτο βάζο με κονιάκ και στη συνέχεια γεμίστε το υπόλοιπο μισό του βάζου με μέλι. Χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι για να ανακατέψετε καλά.

Καλύψτε με ένα καπάκι, προσθέστε ετικέτα στο βάζο σας και τοποθετήστε το σε δροσερό, σκοτεινό μέρος για 6 εβδομάδες. Ανακατέψτε το μείγμα που και πού (ανα εβδομάδα).

Μετά από 6 εβδομάδες, στραγγίστε τα βότανα από το ελιξήριο σας και κομποστοποιήστε τα. Στη συνέχεια, εμφιαλώστε αποθηκεύστε το. 

Χρήση: 30 σταγόνες σε νερό ή χυμό καθημερινά. 

Το προϊόν προστέθηκε στα αγαπημένα
Το προϊόν προστέθηκε

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σας στο site μας.