ΒΑΛΣΑΜΟΧΟΡΤΟ ή ΣΠΑΘΟΧΟΡΤΟ ή ΥΠΕΡΙΚΟ

Το καλοκαίρι προαναγγέλλει την άφιξη της αφθονίας των θεραπευτικών φυτών για τη συγκομιδή και τη συντήρηση τους ενόψει του χειμώνα.

Mε αφορμή το τέλος της συγκομιδής του και την εκχύλιση λαδιού που μόλις ολοκληρώσαμε και για φέτος από το βουνό του Πηλίου, σας παρουσιάζουμε με μεγάλη χαρά το αγαπημένο μας Βαλσαμόχορτο!

Το κίτρινο αυτό χαμογελαστό ηλιόλουστο λουλούδι με τα με τα 5 πέταλα και το έντονο μπορντω- μωβ χρώμα του ελαίου του (αυτή η κόκκινη χρωστική είναι η υπερκίνη, ένα από τα βιοδραστικά συστατικά του) όταν πατάς τα άνθη. Το μαγικό στοιχείο των φύλλων του που αν τα κρατήσεις στον ήλιο φαίνεται να έχουν μικροσκοπικές κουκίδες (διάτρητο) μην σας ξεγελάσει, είναι ένα ημιδιαφανές στρώμα αιθέριων ελαίων που δίνει και το «επίθετό» του "perforatum" που θα πει διάτρητος.

    

Γνωστό κατά βάση για τις αντικαταθλιπτικές του ιδιότητες αλλά όχι μόνο. Πιστεύεται ότι η υπερικίνη, ένα εξέχον συστατικό του βάλσαμου, αυξάνει τη συγκέντρωση της μελατονίνης που σχηματίζεται από τη σεροτονίνη (Tilgner, 2009) και αυτό συμβάλλει στη χρησιμότητα του ως ηρεμιστικό και βοηθητικό για τα προβλήματα του ύπνου και για τη βελτίωση της διάθεσης.

Η μαγεία της φύσης που πάλι προνόησε μαζί με την ηλιόλουστη φύση του, το καθιστούν ιδιαίτερα πολύτιμο κατά τους χειμερινούς μήνες όπου το φυσικό φως είναι σαφώς λιγότερο. Οι σχέσεις του με τον ήλιο είναι πολύπλοκες. Μας δίνει τον ήλιο στο ποτήρι ή στο δέρμα μας όταν αυτό μας λείπει, αλλά σημειώνονται κάποιες προφυλάξεις σχετικά με την χρήση του όπως η φωτοευαισθησία που μπορεί να προκαλέσει σε πολύ ανοιχτά δέρματα κυρίως το καλοκαίρι.

Αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό είναι η αποτοξίνωση και η προστασία του ήπατος -βοηθά στη στασιμότητα του ήπατος “καθαρίζοντας” το συκώτι και έχει επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνει το καταβολισμό ορισμένων φαρμάκων, επομένως είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν φαρμακοποιό ή τον φαρμακοποιό σας πριν χρησιμοποιήσετε τακτικά ή σε συνδυασμό με κάποια άλλη φαρμακευτική αγωγή. ΜΗ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ εσωτερικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μαζί με αντισυλληπτικά χάπια.

Το όνομά του «βάλσαμο» υποδεικνύει την χρήση του ως επουλωτικό και ιδανικό για τραύματα, εγκαύματα, νευρικούς πόνους, νευραλγίες, εξανθήματα από πάνα (σε μορφή λαδιού), μυϊκούς πόνους, αιμορροΐδες, κιρσούς αλλά και σαν σταγόνες αυτιού αλλά και σαν σέρουμ προσώπου.

Ως αντισπασμωδικό βοηθά στη χαλάρωση των σπασμών των μυών, συμπεριλαμβανομένων των σπασμών στους πνεύμονες, στο παχύ έντερο και στη μήτρα κατά την εμμηνορρυσία.
Είναι επίσης διουρητικό και θα αυξήσει την ανάγκη σας να επισκεφθείτε την τουαλέτα!

Για να μεγιστοποιήσουμε την χαλαρωτική του δράση λατρεύουμε να το συνδυάζουμε με άλλα βότανα όπως η βρώμη, η πασιφλώρα, ο λυκίσκος, η βαλεριάνα και για τα παιδιά με χαμομήλι και ροδοπέταλα. Θα το βρείτε σε πολλά μείγματά μας όπως το anistress, έρπης κτλπ

Σαν αντιϊκό φαίνεται να είναι χρήσιμο σε περιπτώσεις του έρπη ζωστήρα με τοπική εφαρμογή αλλά και με εσωτερική λήψη. Επίσης δουλεύει σαν αποχρεμπτικό και αντιφλεγμονώδες και καταπραΰνει τη δυσφορία κατά τη διάρκεια της ασθένειας ενώ ταυτόχρονα βοηθά στην καταπολέμηση της λοίμωξης (McIntyre, 1996).

Πολύ σημαντικό για την παρασκευή ποιοτικού λαδιού είναι φυσικά η εκχύλιση του φρέσκου φυτού και η χρήση μόνο των λουλουδιών και των μπουμπουκιών σε ελαιόλαδο, που είναι και ο τρόπος εκχύλισης που ακολουθούμε για την παραγωγή του δικού μας βαλσαμόλαδου, συλλέγοντας τοπικά άνθη βάλσαμου του βουνού του Πηλίου με αποτέλεσμα ένα βαθυκόκκινο ρουμπινί χρώμα.


Το φετινό μας λάδι είναι πανέτοιμο και σας το παρουσιάζουμε είτε μόνο του, είτε μέσα στο λάδι μυϊκών πόνων, στην βοτανική κεραλοιφή βάλσαμου και άρνικας. Και φυσικά το χρησιμοποιούμε και σαν αποξηραμένο βότανο μόνο του ή στο μείγμα anti-stress που προτείνεται για καταστάσεις άγχους και μπορεί να καταναλωθεί καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας.

Προσθέστε το απαραιτήτως στο κιτ πρώτων βοηθειών σας για έκτακτα περιστατικά!

Προϊόντα μας με βάλσαμο

Βαλσαμόχορτο

Antistress

Έρπης

Εμμηνόπαυση

Good Morning

Λάδι για μυϊκούς πόνους

Κεραλοιφή Βάλσαμο

Κεραλοιφή άρνικα

Βαλσαμόλαδο

Το προϊόν προστέθηκε στα αγαπημένα
Το προϊόν προστέθηκε

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σας στο site μας.