Οι ρητίνες των δέντρων συνεχίζουν να μοιράζουν τα δώρα τους στην ανθρωπότητα

Οι ρετσίνες των δέντρων αποτελούν σημαντικό μέρος της ανθρώπινης ιστορίας και έχουν χρησιμοποιηθεί σχεδόν σε κάθε πολιτισμό στη γη για χιλιάδες χρόνια. Χρησιμοποιούνται είτε στην αρωματοποιία, για θυμιάματα ή φάρμακα. Ή για πιο πρακτικές χρήσεις όπως σε χειροτεχνίες, κατασκευές, πνευματικές πρακτικές ή σαν εντομοαπωθητικά. 

Οι ρητίνες των δέντρων συνεχίζουν να μοιράζουν τα δώρα τους στην ανθρωπότητα. Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε την ύπαρξη ρητινών δέντρων ως εκείνες τις άβολες κολλώδεις ουσίες που δεν ξεπλένονταν από τα χέρια μας όταν σκαρφαλώναμε παιδιά στα δέντρα. 

Στην πραγματικότητα είναι κάτι μαγικό. Λειτουργούν ως αμυντικός μηχανισμός για δέντρα και φυτά. Όταν ένα δέντρο καταστραφεί ή σπάσει ένα κλαδί η ρητίνη αποβάλλεται από το εκτεθειμένο ξύλο καλύπτοντας την πληγή και σφραγίζοντας την από τους εισβολείς όπως έντομα, παράσιτα, βακτήρια, μύκητες κλπ. Όταν η ρητίνη σκληραίνει με την πάροδο του χρόνου λόγω της έκθεσης στο οξυγόνο δημιουργεί ένα είδος λωρίδας επιτρέποντας στο δέντρο να επουλωθεί. 

Μπορείτε να συλλέξετε και εσείς ρετσίνι οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου με μια προτίμηση στον χειμώνα λόγω του κρύου αλλά και του ότι δεν έχουν πολλά φύλλα τα δέντρα και μπορείτε ευκολότερα ανενόχλητοι να τα βλέπετε. Επίσης, τον χειμώνα οι ρητίνες είναι λιγότερο μαλακές και κολλώδης. Όσο ρέει η ρητίνη είναι κολλώδης. Αφήστε την ένα διάστημα πάνω στο δέντρο να σκληρύνει και κόψτε από τα σημεία που δε θα αφήσουν εκτεθειμένο το δέντρο να επουλωθεί. Καθαρίστε από τα υπολείμματα τα ρετσίνια. 

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για τη χρήση τους, σήμερα θα μιλήσουμε περισσότερο για αυτήν ως θυμίαμα. Πολλές ρητίνες έχουν την ιδιότητα να "ανοίγουν" και να οξύνουν το μυαλό και τις αισθήσεις ενώ εμπλέκουν και το συναίσθημα εσωτερικής γαλήνης και ηρεμίας. Όσο μεγαλύτερη είναι μια ρητίνη τόσο πιο ώριμη και αρωματική όταν την καίτε. Ωραίοι συνδυασμοί είναι με ξύλο κέδρου, αψιθιά, φασκόμηλο. Μπορείτε να δώσετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να κάψετε θυμίαμα σε μια νέα αρχή, μετά από τη δουλειά, η την αλλαγή εποχής ή ακόμη και μια συνειδητή διακοπή από την καθημερινή ρουτίνα. Ακόμη όταν θέλουμε να ηρεμήσουμε ή να τονωθούμε.Η επίδραση των μυρωδιών στην ψυχολογική ή σωματική μας ευεξία έχει αποδειχθεί επιστημονικά εδώ και αρκετό καιρό. 

Ποιο θυμίαμα να χρησιμοποιήσουμε; Εύκολο, Πειραματιστείτε να βρείτε πιο ταιριάζει σε εσάς. Και όχι μόνο σε ρητίνη αλλά και με αποξηραμένα βότανα όπως θυμάρι, δεντρολίβανο, λεβάντα, μέντα, αποξηραμένες φλούδες πορτοκαλιού, αποξηραμένα βρύα, βελανιδιά, αγγελική και άλλα είδη ριζών, τριαντάφυλλο, μούρα ή ότι τσάι έχετε στο σπίτι. Μπορείτε να θυμιατίσετε σε καρβουνάκια, σε καυστήρες, σε πέτρες λάβας και να ρίξετε επάνω και ότι αιθέριο έλαιο σας ευχαριστεί. Μπορείτε να βάλετε και λίγη άμμο από κάτω για να έχει αέρα και να καίγεται πιο ομοιόμορφα. Ανοίξτε το παράθυρο και μετά ανάψτε το καρβουνάκι σας ή ότι έχετε και περιμένετε έως ότου σχηματιστεί ένα ομοιόμορφο γκρίζο στρώμα τέφρας στην επιφάνεια. Όταν θα έχει φύγει ο πολύς καπνός, κλείνετε τα παράθυρα για περίπου μια ώρα και έπειτα να ανοίγετε για να αεριστεί το σπίτι. Προφανώς, όταν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι ή στο παιδικό δωμάτιο αυτό δε γίνεται. 

 Βρείτε σύντομα στη σελίδα μας ένα αγαπημένο μείγμα με ρίζα αγγελικής, άνθη και λιβάνι, όλα τριμμένα. Βάλτε του μέλι τόσο ώστε στο ανακάτεμα να μοιάζει σαν τη ζύμη για τα κεφτεδάκια σφιχτή. . Απλώστε το σε λαδόκολλα και αφήστε το να στεγνώσει καλά για τουλάχιστον 1 εβδομάδα. Έπειτα κόψτε μικρά κομμάτια (όσο το καρβουνάκι σας) και τοποθετήστε το για καύση. 

Σε μια εποχή που φωνάζει μονίμως γρήγορα και όλο πιο γρήγορα, και έχει περάσει ένας ολόκληρος χρόνος πριν το καταλάβουμε, αφιερώνουμε έστω λίγα λεπτά στη γείωση μας και στη συνειδητή αλλαγή των εποχών και της φύσης. Με την άνοιξη, το φως επιστρέφει και ο ήλιος λάμπει. Ευκαιρία να γίνει το ίδιο και μέσα μας!

Το προϊόν προστέθηκε στα αγαπημένα
Το προϊόν προστέθηκε

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σας στο site μας.