Ριγανέλαιο. Που βοηθάει, πως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και για πόσο.

Όλοι γνωρίζουμε το ριγανέλαιο, αν και οι περισσότεροι δε γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι, πως χρησιμοποιείται και που βοηθάει. 

Το έλαιο ρίγανης είχε 26 φορές περισσότερη φαινόλη από τις συνθετικές πηγές και το ανέδειξε ως «το πιο ισχυρό αντισηπτικό φυτικής προέλευσης γνωστό». 

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η αντιοξειδωτική περιεκτικότητα της ρίγανης. Σε μια μελέτη του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, η ρίγανη κατατάχθηκε υψηλότερα από οποιοδήποτε άλλο φρούτο ή βότανο σε αντιοξειδωτική δράση. Η ρίγανη έχει 42 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα μήλα, 12 φορές περισσότερα από αυτά που βρίσκονται στα πορτοκάλια και 4 φορές την περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά των μύρτιλων (Murray, Pizzorno, & Pizzorno, 2005).

Με την υψηλή περιεκτικότητά της σε αντιοξειδωτικά, η ρίγανη μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που ευθύνονται για την πρόκληση της νόσου του Alzheimer και άλλων νευροεκφυλιστικών διαταραχών. Άλλες μελέτες προτείνουν ότι τα αντιοξειδωτικά αποτελέσματα της ρίγανης είναι ικανά να ρυθμίζουν την ανάπτυξη του καρκίνου και να αποτρέπουν τη μετάσταση. Επιπλέον, η ρίγανη έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός αντιμικροβιακός παράγοντας και μπορεί να αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά λοιμώξεων (Dorman & Deans, 2000; Nostro et al., 2004).

Η ρίγανη έχει χρησιμοποιηθεί ιατρικά ως στυπτικό, ανθρακούχο, εφιδρωτικό, αποχρεμπτικό, εμμηναγωγό, διεγερτικό και στομαχικό. Ως θεραπεία, η ρίγανη έχει χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση από κολικούς, βήχα, πονοκεφάλους, νευρικότητα και πονόδοντους. Και πιο πρόσφατα, η ρίγανη έχει χρησιμοποιηθεί ως στοματικό αντισηπτικό, για τη θεραπεία ιογενών και βακτηριακών λοιμώξεων και ως αντικαρκινικός παράγοντας

Χάριν σε αυτές τις ιδιότητές της βοηθά στη διατήρηση των τροφίμων, οι οποίες επιβραδύνουν την υπεροξείδωση των λιπιδίων και κρατούν μακριά τα παθογόνα. Στην ουσία είναι ένα φυσικό συντηρητικό. 

Και πως τη χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα;

Ιδέες και προτάσεις. 

- Σε ένα ένα μικρό φλιτζανάκι νερό, μια σταγόνα αιθέριο έλαιο ρίγανης. Είναι γρήγορο και  εύκολο. Μια μπουκιά ψωμί ή τυρί αφαιρεί επίσης την πικάντικη αίσθηση από το στόμα σας. 

- μια σταγόνα αιθέριο έλαιο ρίγανης σε μια κουταλιά ελαιόλαδο. 

Εάν δεν μπορείτε να ασχοληθείτε με τη λήψη του ελαίου ρίγανης ως φάρμακο, απλώς ρίξτε μια σταγόνα (ή δύο) στο λάδι της σαλάτας σας, τη μαγιονέζα, τα λαδερά ή τις σούπες. 

- Φτιάξτε ένα αφέψημα βοτάνων, με μια κουταλιά λάδι της επιλογής σας ακόμη και καρύδας.  Τα λάδια ανακατεύονται καλύτερα μεταξύ τους από ότι με νερό και φεύγει και το κάψιμο. Έτσι μπορείτε να το δώσετε και πιο εύκολα στα παιδιά.  

- Βάλτε σε μια κουταλιά ελαιόλαδο, 1 σταγόνα ριγανέλαιο, ανακατέψτε και βουτήξτε μέσα ένα κομματάκι ψωμί. 

- Προσθέστε σε χυμούς, ο αγαπημένος χειμωνιάτικος χυμός μήλο, καρότο, παντζάρι, τζίντζερ και μία σταγόνα ριγανέλαιο.  

- Όταν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε για βουλωμένη μύτη, βράστε νερό, ρίξτε μια σταγόνα και καθίστε από πάνω για εισπνοές. Όπως κάνουμε και με τον ευκάλυπτο, με μία πετσέτα για να μην μας ενοχλεί στα μάτια. Βουλωμένες μύτες αντίο! Το ίδιο κάνετε και για φλεγμονές του δέρματος όπως ακμή.  

Εξωτερική χρήση

- Αντιμικροβιακό λάδι

Προσθέστε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου σε οποιοδήποτε λάδι και χρησιμοποιήστε το σε  πληγές, τσιμπήματα εντόμων, δερματικές παθήσεις και μύκητες. 

-Για μυικούς πόνους.

Αναμείξτε κατάλληλα λάδια με λίγες σταγόνες ριγανέλαιο και απαλλαγείτε από μυικούς πόνους. Χρησιμοποιείται επίσης σε συνδυασμό και με άλλα έλαια όπως τζίντζερ, θυμάρι κτλπ για εντριβές στο στήθος κατά του παραγωγικού βήχα ή του κρυολογήματος. Το ίδιο λάδι τρίψτε το στις πατούσες σας για τόνωση του ανοσοποιητικού. 

Αρωματοποιητής

- Φτιάξτε το δικό σας μείγμα με αιθέρια έλαια για να καθαρίσετε την ατμόσφαιρα στο σπίτι αλλά και όταν κάποιος είναι άρρωστος. 

Οδοντόκρεμα 

- Μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου ρίγανης στην δικιά σας οδοντόκρεμα σας θα της δώσουν ένα καλό αντιβακτηριδιακό χαρακτήρα. Σπάστε το άρωμά της με άλλα έλαια όπως μέντα, κανέλα. 

Καθαρισμός σπιτιού

- Ρίξτε λίγες σταγόνες στην σφουγγαρίστρα ή για το ξεσκόνισμα. Ή ακόμη και σε σπρέυ για καναπέδες, κρεβάτια, προσθέστε και άλλα έλαια για να καλύψετε το άρωμά της όπως λεβάντα, πορτοκάλι κτλπ.

Ασφάλεια.

Η ρίγανη θεωρείται γενικά ασφαλής. Αν και η βιβλιογραφία είναι ανάμεικτη, η ρίγανη έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει τις συσπάσεις της μήτρας, επομένως δεν πρέπει να χρησιμοποιείται θεραπευτικά  (σε μεγάλες ποσότητες και σε έλαιο) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ρίγανη έχει προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε δερματικά επιθέματα. Το μη αραιωμένο αιθέριο έλαιο ρίγανης μπορεί να ερεθίσει τους βλεννογόνους και να προκαλέσει δερματίτιδα εξ επαφής. Οι τοπικές εφαρμογές αιθέριου ελαίου ρίγανης δεν συνιστώνται για παιδιά κάτω των δύο ετών.

Είναι ένα αιθέριο έλαιο που καίει αρκετά, επομένως πρέπει πάντα να το αραιώνετε. Λάβετε υπόψη ότι πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φυσιοθεραπευτή σας πριν το χρησιμοποιήσετε. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγετε τη συνέχιση της χρήσης για μεγάλες χρονικές περιόδους ή να υπερβαίνει τη συνιστώμενη ποσότητα, κυρίως γιατί θα μειώσει την ανταπόκριση του οργανισμού στην άμεση αντιμικροβιακή δράση που έχει το λάδι. Συνήθως για εσωτερική χρήση προτίνεται όχι για παραπάνω από 2 εβδομάδες το μήνα και 10 εβδομαδες το χρόνο. Για παιδιά ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, ρωτήστε πάντα έναν επαγγελματία ιατρό πριν από τη χρήση.

Το προϊόν προστέθηκε στα αγαπημένα
Το προϊόν προστέθηκε

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σας στο site μας.