Σιρόπι σαμπούκου & καραμέλες για τόνωση ανοσοποιητικού

Σαμπούκος καρποί- Sambucus nigra

«Το μαγικό φυτό που θεραπεύει οτιδήποτε ακουμπάει» Ιπποκράτης.

Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα ίσως από τα πιο γνωστά βότανα, τον σαμπούκο. Αν και η συγκομιδή των καρπών γίνεται τουλάχιστον στα μέρη μας αρχές φθινοπώρου, επιλέξαμε να αναφερθούμε σε αυτό λόγω των ιδιοτήτων του και της περιόδου που διανύουμε. Ενώ υπάρχουν πολλοί τρόποι για να απολαύσουμε τα οφέλη του νόστιμου καρπού του, ένας από τους πιο αγαπημένους είναι το σιρόπι για την τόνωση του ανοσοποιητικού και την καταπολέμηση της γρίπης.

Οι καρποί σαμπούκου είναι πλούσιοι σε βιταμίνες όπως A, Β6 & C. Μία κούπα σαμπούκου μας παρέχει 52mg βιταμίνης C. Γνωστός για τις αντιφλεγμονώδης, αντιρρευματικές, αντι-ιικές και αντικαρκινικές του ιδιότητες, βοηθά στην περίπτωση κάποιας ίωσης, στην συντομότερη ανάρρωση και εξομάλυνση των συμπτωμάτων. Τόσο κατά της περίοδο του χειμώνα αλλά και της άνοιξης, ιδιαίτερα για όσους υποφέρουν από αλλεργίες και άσθμα.                              

Είναι από τα βότανα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια τόσο στους ενήλικες αλλά και από τα παιδιά άνω του 1 έτους. Γνωστές χρήσεις αυτών των πεντανόστιμων μικρών καρπών είναι επίσης η προσθήκη του τους σε κέικ, ζελέ, ξύδια, pancakes, γλυκά κ.α

Γιατί επιλέξαμε τον σαμπούκο για το σιρόπι μας εκτός των θρεπτικών του συστατικών; Φυσικά για την γεύση του, η οποία αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο προσθέτοντας κάποια γλυκαντική ουσία κατά προτίμηση μέλι ή μελάσα για να αποφύγουμε την ζάχαρη!

 Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε να φτιάξουμε το σιρόπι σαμπούκου με πολύ απλά συστατικά και λίγο χρόνο. Θα βρείτε πολλές διαφορετικές συνταγές στο διαδίκτυο, διαμορφώστε την δική σας εκτέλεση στα δικά σας γούστα. Το ίδιο και για τις καραμέλες όπου χρησιμοποιούνται ακόμη και βρώσιμα αιθέρια έλαια ανάλογα με το άρωμα ή τις ιδιότητες που θέλετε να δώσετε στο δικό σας σιρόπι.

ΣΙΡΟΠΙ ΣΑΜΠΟΥΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ, ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΗΧΑ

Θα χρειαστούμε: 

  • 1 κούπα αποξηραμένων καρπών σαμπούκου
  • 4 κούπες νερό
  • 2 στικάκια κανέλας (κατά προτίμηση Κεϋλάνης)
  • 5 γαρύφαλλα
  • 1 κούπα μέλι καθαρό (μπορείτε να επιλέξετε θυμάρι για τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες, βελανιδιά, καστανιά, και για τους πιο κλασικούς ανθέων ή πεύκο)
  • Τον χυμό από 1 λεμόνι (αν υπάρχει βιολογικό)
  • Φρέσκο ή αποξηραμένο τζίντζερ
  • 2- 4 κ.γλυκού από το μείγμα μας γρίπη κρυολόγημα ή του ξηρού βήχα. (εννοείται μπορείτε να βάλετε οποιοδήποτε βότανο έχετε σπίτι ή χρησιμοποιείτε για το ανοσοποιητικό και τα κρυολογήματα όπως εχινάκεια, θυμάρι, φλώμο κτλπ)

Οδηγίες:

  • Βράστε το νερό μαζί με τους καρπούς, την κανέλα, το τζίντζερ, τα γαρύφαλλα και το λεμόνι. Όταν ξεκινήσει η βράση χαμηλώστε την θερμοκρασία και αφήστε το για περίπου-  λεπτά, χωρίς να σκεπάσετε την κατσαρόλα.
  • Φτιάξτε ταυτόχρονα το εκχύλισμα από το τσάι της επιλογής σας βάζοντας 2-4 κ.γλυκού σε ½ κούπα νερό και αφήστε το να γίνει δυνατό για 15-20 λεπτά (θα χρειαστεί να το αναμείξουμε αργότερο με το μείγμα σαμπούκου)
  • Όταν το μείγμα σαμπούκου φτάσει σχεδόν στο μισό από το αρχικό, απομακρύνετε από την φωτιά και αφήστε το να κρυώσει.
  • Σουρώστε το μείγμα πατώντας με ένα κουτάλι ώστε να βγάλει ο σαμπούκος όλους τους χυμούς του.
  • Προσθέστε στο μείγμα το μείγμα βοτάνων που φτιάξατε νωρίτερα (σουρωμένο).
  • Όταν το μείγμα σας κρυώσει τόσο ώστε να βάζετε το δάχτυλο μέσα και να μην καίγεστε, προσθέστε 1 κούπα μέλι και ανακατέψτε καλά να ομοιογενοποιηθεί.
  • Αποθηκεύστε το μείγμα σας σε ένα καθαρό βάζο και τοποθετήστε το στο ψυγείο! Προτείνεται η ανάλωσή του έως και σε 3 μήνες, εάν νιώθετε ανασφάλεια μπορείτε να το παγώσετε στην κατάψυξη σε μικρότερα βαζάκια ή παγοκύστες και να το βγάζετε λίγο λίγο.

Προτεινόμενη δοσολογία: 1 κ.γλυκού χ 2 φορές την ημέρα για τους ενήλικες και 1κ.γλυκού για τα παιδιά άνω του 1 έτους (πάντα με την συμβουλή του γιατρού σας).

 Για όσους θέλουν να συνεχίσουν και στην επόμενη συνταγή για τις αγαπημένες μας καραμέλες σαμπούκου ιδιαίτερα αγαπητές και στα παιδιά!

 Τι θα χρειαστείτε:

  • 1 κούπα από τις 2 του σιροπιού που φτιάξατε (εδώ πολλοί φτιάχνουν καραμέλες από εκχύλισμα κάποιου ροφήματος που τους αρέσει αντί για το σιρόπι σαμπούκου)
  • 1 κούπα μέλι
  • Κυνόροδα σκόνη (προαιρετικά) για το πασπάλισμα στο τέλος. (βιταμίνη C)

Οδηγίες:

  • Ανακατέψτε το σιρόπι και το μέλι σε ένα βαθύ κατσαρολάκι ώστε όταν ξεκινήσει να βράζει μην σας χυθεί…
  • Αφήστε το βράσει έως τους 148 βαθμούς, όχι παραπάνω γιατί καίγεται η καραμέλα, ανακατεύοντας πάντα πολύ καλά για να μην μας κολλήσει. Αυτή η διαδικασία μπορεί να σας πάρει κάποια ώρα αλλά στο τέλος θα ανταμειφθείτε από το αποτέλεσμα.
  • Τοποθετήστε μια λαδόκολλα στον πάγκο σας όπου θα ρίξετε με ένα κουταλάκι ή με οτιδήποτε σας βολεύει το μείγμα σας, στο μέγεθος καραμέλας που θέλετε να βγάλετε.
  • Αφήστε να κρυώσουν.
  • Προαιρετικά μπορείτε να πασπαλίσετε αντί για άχνη που βάζουν οι περισσότεροι ώστε να μην κολλάει η καραμέλα, με βιταμίνη C φυσικά από τα κυνόροδα.
  • Τυλίξτε τις καραμέλες σας και είστε έτοιμοι!

Όλα τα παραπάνω συστατικά ή όσα δεν έχετε και χρειάζεστε μπορείτε να τα βρείτε και στην σελίδα μας πάντα στην καλύτερη ποιότητα:)

Κατάλογος συστατικών συνταγής και προτεινόμενων:

Σαμπούκος καρποί (myrro.gr)Γρίπη και κρυολόγημα (myrro.gr)Ξηρός Ερεθιστικός βήχας (myrro.gr)εχινάκεια φυτό BIO (myrro.gr), Μέντα φύλλο (myrro.gr)Τόνωση Ανοσοποιητικού (myrro.gr), πιπερόριζα τριμμένη ΒΙΟ (myrro.gr)κανέλα κεϋλάνης ή "πραγματική κανέλα" BIO (myrro.gr)γαρύφαλλα ολόκληρα ΒΙΟ (myrro.gr)Ελληνικό Μέλι (myrro.gr)κυνόροδα σκόνη (myrro.gr)

Καλή επιτυχία!

Το προϊόν προστέθηκε στα αγαπημένα
Το προϊόν προστέθηκε

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σας στο site μας.