Cooling Herbs- Γνωρίζετε τα "δροσιστικά" βότανα και τις ιδιότητές τους ;

Στην βοτανολογία τα φυτά χαρακτηρίζονται και με βάση την κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Έτσι για παράδειγμα ένα «κρύωμα» αντιμετωπίζεται χρησιμοποιώντας βότανα θέρμανσης όπως τζίντζερ, σκόρδο, κρεμμύδι, χρένο, κ.λπ. Αυτά τα βότανα, εκτός από βότανα «θέρμανσης», είναι αντιμικροβιακά, διεγείρουν την κυκλοφορία και βοηθούν στην διαδικασία της εφίδρωσης που μαζί με τον πυρετό βοηθούν το σώμα να αποβάλει τα παθογόνα. Ομοίως, ένα δροσιστικό βότανο- cooling herb- θα ήταν χρήσιμο για πιο «ζεστές» καταστάσεις, όπως ανακούφιση από πυρετό ή μείωση της φλεγμονής.

Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα βότανα τους καλοκαιρινούς μήνες με την μεγάλη άνοδο της θερμοκρασίας?

O στόχος μας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι μπορέσουμε να διατηρήσουμε το σώμα μας δροσερό. Ιδίως σε άτομα που βιώνουν ορμονικές αλλαγές όπως κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, ή κατά την εμμηνόπαυση η ζέστη επιδεινώνει τις ανισορροπίες αυτές που κατ’ επέκταση επηρεάζουν τα επίπεδα ενέργειας και τα συναισθήματα.

Σίγουρα το πρώτο που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να τρώμε πολλά και εποχιακά φρούτα (καρπούζι, αγγούρι και πολλές σαλάτες) που είναι δροσιστικά και ενυδατικά. Επιπλέον ενσωματώνοντας δροσιστικά βότανα στην διατροφή μας θα βοηθήσουμε το σώμα να περάσει τους ζεστούς αυτούς μήνες χωρίς ιδιαίτερη καταπόνηση.
Τα βότανα αυτά μετακινούν την θερμότητα μέσα στο σώμα και προάγουν την ενυδάτωση.

Πώς δροσίζουν τα βότανα

Τα βότανα και τα τρόφιμα μπορούν να δροσίσουν στο σώμα μας με πολλούς τρόπους.
Ένας τρόπος είναι μέσω της εφιδρωτικής δράσης τους. Αυτή η συγκεκριμένη δράση προωθεί το άνοιγμα των πόρων της επιδερμίδας, ώστε να μπορεί να απελευθερωθεί θερμότητα ή αντίστοιχα να προωθήσει την ψύξη του σώματος. Βότανα με αυτή τη δράση είναι κάποια πολύ γνωστά όπως το πιπέρι καγιέν, τα άνθη αχιλλέας, τα άνθη σαμπούκου, η ρίζα αλθαίας ο ιβίσκος και πολλά άλλα.
Υπάρχουν και ορισμένα στυπτικά βότανα που φέρουν το ίδιο αποτέλεσμα παρόλο που ακούγοντας στυπτικά μας έρχεται στο μυαλό η αφυδάτωση. Συμβαίνει όμως το αντίθετο, βοηθούν τους ιστούς να τονωθούν και να διατηρηθεί το νερό μέσα τους. Όπως τα πέταλα του τριαντάφυλλου, τα φύλλα του βάτου ή το τίλιο.
Ένα κοινό τους χαρακτηριστικό θα διαπιστώσετε πως είναι η ξινή γεύση τους όπως είναι το μελισσόχορτο, τα κυνόροδα, ο ιβίσκος, το βατόμουρο.

Μελισσόχορτο (Lemon balm)

              

Το βάλσαμο των μελισσών λοιπόν όπως η λέξη σημαίνει είναι ένα αγαπημένο φυτό των μελισσών.
Θεωρείται ταυτόχρονα ψυχρό αλλά και θερμαντικό βότανο. Αυτό οφείλεται στη διασπορά που κάνει. Ενθαρρύνει το αίμα και τη θερμότητα να μετακινηθούν από το κέντρο στα άκρα, και ίσως σας κάνει να ιδρώσετε λίγο αλλά έτσι επιτυγχάνεται το ζητούμενο, να δροσίζεται το σώμα.
Ο βοτανολόγος Matthew Wood (1997) υποστηρίζει ότι το μελισσόχορτο έχει μια καταπραϋντική, ηρεμιστική και δροσιστική επίδραση στα όργανα της περιοχής του ηλιακού πλέγματος, συμπεριλαμβανομένου του στομάχου, του ήπατος, της χοληδόχου κύστης και των εντέρων. Είναι επίσης χρήσιμο για τον μετεωρισμό, το φούσκωμα, τη διάρροια, τη ναυτία και το στομάχι. Χρησιμοποιείται επίσης για να «σβήσει τη φωτιά» από τοπικές «καυτές» συνθήκες, όπως το ηλιακό έγκαυμα, το έκζεμα και η ακμή. Ο Wood (1997) περιγράφει ένα κατάπλασμα που μπορείτε να κάνετε με μελισσόχορτο για ηλιακά εγκαύματα και εξηγεί ότι η καλύτερη μέθοδος παρασκευής του είναι απλά να μασάτε το φυτό και να εφαρμόζετε το κατάπλασμα στην πληγείσα περιοχή. Ο βοτανολόγος και συγγραφέας Susun Weed (2015) περιγράφει τη χρήση της ίδιας μεθόδου για την ανακούφιση του πόνου από την φλεγμονή του τσιμπήματος των μελισσών.

Το μελισσόχορτο μπορεί επίσης να εγχυθεί σε λάδι ή να γίνει βάμμα και τσάι. Μια ωραία ιδέα είναι να το εμποτίσετε σε ξύδι όπου χρησιμοποιείται σαν αρωματικό σε σαλάτες και φασόλια.
Γενικά το μελισσόχορτο θεωρείται μαγειρικό βότανο που μοιάζει με τη ρίγανη και γι’ αυτό συνδυάζεται καλά με την μαντζουράνα στο μαγείρεμα.

Αποφύγετε τη χρήση του μελισσόχορτου κατά την εγκυμοσύνη λόγω της εμμηναγωγού δράσης του.

Καλέντουλα άνθη - marigold flower

    

Η καλέντουλα είναι ένα ετήσιο βότανο που προέρχεται από τη Νότια Κεντρική Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική. Σήμερα, η καλέντουλα φύεται σε όλο τον κόσμο. Έχει κίτρινα και πορτοκαλί λουλούδια που ανοίγουν το πρωί όταν ο ήλιος ανατέλλει και κλείνει καθώς δύει, εμπνέοντας τον Culpeper (1653) να το ονομάσει «βότανο του ήλιου».
Πράγματι, η καλέντουλα κρατά το πνεύμα του ήλιου στα άνθη της.

Οι ιδιότητές της: Η καλέντουλα είναι ένα ισχυρό επουλωτικό βότανο και χρησιμοποιείται και εξωτερικά και εσωτερικά. Η περιεκτικότητά της σε γλίσχρασμα είναι μέρος αυτού που το κάνει πολύ καταπραϋντικό για τους ερεθισμένους ιστούς. Καταπραΰνει τους ερεθισμούς και την φαγούρα και γι αυτό το συμπεριλάβαμε και ως δροσερό καλοκαιρινό βότανο.

Εξωτερικά, η καλέντουλα χρησιμοποιείται για να καταπραΰνει και να επουλώσει κοψίματα, εγκαύματα, τσιμπήματα, διαστρέμματα, μώλωπες, εξανθήματα, εγκαύματα και εκδορές λόγω της αντιμικροβιακής, αντιφλεγμονώδους και αιμοστατικής του δράσης. Συχνά βλέπουμε την καλέντουλα να περιλαμβάνεται ως συστατικό σε έλαια που εγχέονται με βότανα ως η βάση για κρέμες πρώτων βοηθειών και πληγών.
Εσωτερικά, η καλέντουλα λαμβάνεται για να καταπραΰνει τις φλεγμονώδεις καταστάσεις του πεπτικού συστήματος, όπως έλκη (Hoffmann), οισοφαγικός ερεθισμός από γαστρική παλινδρόμηση και φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (Blankespoor, 2012).

Έρευνες έχουν δείξει ότι η καλέντουλα είναι επίσης αποτελεσματική κατά της γρίπης και του ιού του έρπητα (McIntyre, 1996). Το αφέψημα καλέντουλας δρα μετακινώντας την ενέργεια προς τα έξω, διεγείροντας την κυκλοφορία και προωθώντας την εφίδρωση. Αυτή η δράση βοηθά στη εξουδετέρωση του μολυσματικού παθογόνου και στη συνέχεια στη μείωση του πυρετού που προέρχεται από αυτό αλλά έχει ως αποτέλεσμα και ένα πιο δροσερό σώμα.

Την συναντούμε επίσης σε εγχύσεις λαδιού, μίγματα τσαγιού, βάμματα κι άλλα. Ως βρώσιμο λουλούδι, μπορεί ακόμη και να πασπαλιστεί στις σαλάτες και μαγειρεμένα πιάτα για να προσθέσει χρώμα και ομορφιά στο τραπέζι σας.

Όσοι έχουν ευαισθησία σε άλλα φυτά της οικογένειας Asteraceae (μαργαρίτα) μπορεί να είναι αλλεργικοί και στην καλέντουλα.

Για την συνέχεια πατήστε εδώ

https://mailchi.mp/a037c8737090/coolingherbs

Το προϊόν προστέθηκε στα αγαπημένα
Το προϊόν προστέθηκε

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σας στο site μας.