Πικρά, Αρωματικά και Καταπραϋντικά βότανα. Γιατί είναι τα top για δυσλειτουργίες της πέψης;

Η υγιής πεπτική λειτουργία είναι προφανώς βασικό συστατικό της συνολικής ευεξίας!

Με αφορμή τις καλοκαιρινές διακοπές που μας αφήνουν να τρώμε τροφές που δεν αποτελούν συνήθως μέρος της διατροφής μας ή να καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που έχουμε συνηθίσει. Αυτό το είδος διατροφικής ροής και ενέργειας επηρεάζει το σώμα μας με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένου του πεπτικού μας συστήματος.

 Επιγραμματικά υπάρχουν τρεις φυτικές ιδιότητες που είναι συχνά χρήσιμες όταν η φυσιολογική μας ισορροπία διαταράσσεται: τα πικρά, τα αρωματικά και τα καταπραϋντικά.

Πικρά: Το "πικρό" έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα στην δίαιτά μας τα τελευταία χρόνια. Μια πικρή σαλάτα από χόρτα, ή ένα πικρό κοκτέιλ. Μπορείτε να φτιάξετε για καλύτερη χώνεψη σόδα με φλούδα φρέσκου γκρειπφρουτ και κλωνάρια δεντρολίβανου. Εάν έχετε στο ντουλάπι σας Bitters ή βάμματα είναι η κατάλληλη περίσταση να τα χρησιμοποιήσετε.

Αρωματικά : Τα αρωματικά βότανα είναι γνωστά σε όλους μας - σκεφτείτε το τζίντζερ, τον κόλιανδρο, το θυμάρι, τον άνηθο, τον βασιλικό, το μάραθο, τη ρίγανη και τη μέντα. Αυτά τα βότανα υπήρχαν στις κουζίνες σε όλο τον κόσμο από τότε που κάποιος διάλεξε για πρώτη φορά ένα φυτό που μύριζε όμορφα και το πρόσθεσε σε κάτι που έτρωγε και διαπίστωσε πως ταυτόχρονα του έκανε τρομερό καλό! Τα αρωματικά είναι γεμάτα με γευστικά αιθέρια έλαια που όχι μόνο αρωματίζουν ένα υπέροχο γεύμα, αλλά διεγείρουν και την όρεξη. Πολλά έχουν «ανθρακικό» χαρακτήρα, επομένως μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της ταλαιπωρίας του φουσκώματος. Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι να ετοιμάσετε ένα γεύμα για να πάρετε τα οφέλη των αρωματικών αλλά να φτιάξετε ένα ρόφημα.

 Καταπραϋντικά:  Η βλεννογόνος δράση των καταπραϋντικών βοτάνων πυροδοτεί ένα αντανακλαστικό μέσα στο σώμα -συμπεριλαμβανομένου του πεπτικού σωλήνα- που προωθεί τις φυσικές, ενυδατικές εκκρίσεις, οι οποίες έχουν μια καταπραϋντική, χαλαρωτική επίδραση σε τυχόν ερεθισμένους βλεννογόνους με τους οποίους έρχονται σε επαφή. Φτιάξτε ένα ρόφημα με τέτοιου τύπου βότανα και ρίξτε το σε ένα ποτήρι γεμάτο πάγο.

Βότανα που βοηθούν πολύ το πεπτικό: Χαμομήλι, Μέντα, Μελισσόχορτο, γλυκόριζα, αλθαία ρίζα, μάραθος, τζίντζερ, μπόλντο, σκουτελλάρια, ταραξάκο και μία τεράστια ακόμη λίστα…

Δείτε εδώ πως μπορείτε να κάνετε με σκόνες βοτάνων πανεύκολες βοτανικές παστίλιες, με ότι βότανα έχετε σπίτι αλλά σε μορφή σκόνης (αν εχετε gringer τρίψτε τα) ειδάλλως δείτε στην σελίδα μας ότι σκόνη υπάρχει για αυτή την χρήση όπως: Χαμομήλι, μέντα, γλυκόριζα, γεντιανή, κολιανδρος, τζίντζερ, μάραθος, κάρδαμο, πορτοκάλι, λεμόνι, αψιθιά, ροδοπέταλα, ταραξάκο, λεμονόχορτο κ.α

Συστατικά:

4 μέρη βιολογική ζάχαρη σφενδάμου ή καρύδας ή μέλι ή οποιοδήποτε υγρό υλικό εσείς θέλετε για την ενοποίηση 

2 μέρη βιολογικό κάρδαμο σε σκόνη

1 μέρος σκόνη βιολογικής ρίζας τζίντζερ

1 μέρος σκόνη βιολογικής ρίζας γλυκόριζας

1 μέρος οργανική σκόνη μέντας

απεσταγμένο νερό ή βιολογικό εκχύλισμα μάραθου

Οδηγίες

Ανακατέψτε καλά τη ζάχαρη σφενδάμου ή καρύδας/ μέλι  με τα βότανα σε ένα μπολ.

Χρησιμοποιήστε ένα ποτήρι σαν σταγονόμετρο για να προσθέσετε στο μείγμα που φτιάξατε λίγο λίγο το νερό ή το εκχύλισμα μάραθου ενσωματώνοντάς το όσο προχωράτε.

Συνεχίστε να προσθέτετε έως ότου το μείγμα να συγκρατηθεί σε μια μάζα, παρόμοια με τη συνοχή της ζύμης μπισκότων. Προσέξτε να μην προσθέσετε πολλά υγρά! Πλάθουμε σε μικρές παστίλιες στο μέγεθος μιας γόμας μολυβιού.

Επικαλύψτε τα εξωτερικά με επιπλέον σκόνη γλυκόριζας εάν θέλετε.

Αφήστε να στεγνώσουν σε ένα  πιάτο για μερικές ημέρες.

Μετά από κάθε γεύμα ή όταν το χρειάζεστε φάτε μια παστίλια:)

Το προϊόν προστέθηκε στα αγαπημένα
Το προϊόν προστέθηκε

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σας στο site μας.