Η θεραπευτική δύναμη του κοινού σκόρδου ( Allium sativum ) είναι γνωστή σε όλους. Αλλά δεν συγκρίνεται με αυτή του άοσμου άγριου σκόρδου ( Allium ursinum ), το τεύτο άγριο σκόρδο, είναι πολύ ανώτερο.

Οι επιστημονικές μελέτες στη Γερμανία έχουν αποδείξει ότι το Άγριο σκόρδο περιέχει περισσότερες ενώσεις μαγνησίου, μαγγανίου, σιδήρου και θείου από το κοινό σκόρδο. Τα τελευταία επιστημονικά αποτελέσματα έδειξαν ότι το άγριο σκόρδο περιέχει περίπου 4,5 φορές περισσότερες ενώσεις θείου από το κοινό σκόρδο.

Αυτό και μόνο κάνει το άγριο σκόρδο απλά το καλύτερο από όλα τα σκόρδα. Ακόμη και με την εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε θείο, είναι φυσικά άοσμο μετά την κατανάλωσή του. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το θείο στο άγριο σκόρδο δεσμεύεται με πρωτεΐνη, ενώ στο κοινό σκόρδο το θείο βρίσκεται σε μια "ελεύθερη" μορφή.

Το θείο είναι γνωστό ότι ρυθμίζει τη χοληστερόλη και εμποδίζει την απόφραξη των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την πρόληψη ασθενειών όπως η αρτηριοσκλήρωση και οι συνέπειές της, όπως οι καρδιακές προσβολές, τα εγκεφαλικά επεισόδια και άλλες διαταραχές του κυκλοφορικού συστήματος.

Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη μείωση της υψηλής πίεσης του αίματος και των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Αναγνωρίζεται ότι έχει καλή επίδραση στη ζυμωτική δυσπεψία. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε έγχυση ενάντια σε παράσιτα, είτε απορροφούμενες είτε χορηγούμενες ως κλύσμα. Το βότανο είναι επίσης επωφελές για τη θεραπεία του άσθματος, της βρογχίτιδας και του εμφυσήματος. Ο χυμός χρησιμοποιείται ως βοήθημα για την απώλεια βάρους και μπορεί επίσης να εφαρμοστεί εξωτερικά σε ρευματικούς και αρθριτικούς αρμούς, όπου η ήπια ερεθιστική δράση και η διέγερση στην τοπική κυκλοφορία μπορεί να είναι επωφελής.