Η καλέντουλα έχει ηλιόλουστα κίτρινα και πορτοκαλί άνθη που ανοίγουν το πρωί όταν ο ήλιος ανατέλλει και κλείνουν καθώς δύει, εμπνέοντας τον Σαίξπηρ (1623/2017) να την περιγράψει περίφημα στο The Winter’s Tale:

Το όνομα καλέντουλα είναι μια υποκοριστική λατινική μορφή calends (ή kalends), που σημαίνει «η πρώτη ημέρα κάθε μήνα» στο αρχαίο ρωμαϊκό ημερολόγιο, πιθανώς επειδή το λουλούδι σημειώθηκε ότι ανθίζει εκείνη την περίοδο ή καθ' όλη τη διάρκεια κάθε μήνα.

                                                                                                              Ας την γνωρίσουμε καλύτερα λοιπόν!

Οι αντιφλεγμονώδεις και στυπτικές δράσεις της καλέντουλας σε συνδυασμό με τις αντιβακτηριακές, αντιικές και αντιμυκητιακές ιδιότητές της την καθιστούν κοινή επιλογή για μια μεγάλη ποικιλία δερματικών προβλημάτων. Έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό τοπικά για να καταπραΰνει και να επουλώσει κοψίματα, εγκαύματα, δαγκώματα, διαστρέμματα, μώλωπες, εξανθήματα, ηλιακά εγκαύματα και εκδορές, συμπεριλαμβανομένων επίμονων πληγών αλλά και του εκζέματος. 

 Χρησιμοποιείται επίσης τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά για  μυκητιακές λοιμώξεις του δέρματος, και για θέματα όπως οι αιμορροΐδες, οι κιρσοί και ορισμένοι τύποι δυσμηνόρροιας.

Η γερμανική Επιτροπή Ε (το γερμανικό ισοδύναμο της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων) έχει εγκρίνει την εσωτερική και τοπική χρήση της καλέντουλας για φλεγμονή του στοματικού και του φαρυγγικού βλεννογόνου και την εξωτερική χρήση για βραδείας επούλωσης πληγές. Μια ανασκόπηση αρκετών κλινικών μελετών σχετικά με τη χρήση της καλέντουλας για τοξικότητα και ερεθισμό του δέρματος (π.χ. ερυθρότητα, κνησμός, κάψιμο, έλκος, νέκρωση) ως παρενέργεια της ακτινοθεραπείας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η καλέντουλα ήταν χρήσιμη ως προληπτικός παράγοντας για τη μείωση της εμφάνισης τοξικότητας του δέρματος. Είναι επίσης Ιδανική για βρεφικούς ερεθισμούς και όχι μόνο από την αλλαγή της πάνας. 

  

Ωστόσο, η αντιφλεγμονώδης δράση της καλέντουλας είναι λίγο πιο βαθιά από την ένδειξη της για λοιμώξεις, καθώς και για εξωτερικά προβλήματα δέρματος και πληγών. Το βότανο μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει φλεγμονές που σχετίζονται με ασθένειες των οστών και των αρθρώσεων: μια πολύ πρόσφατη τυχαιοποιημένη δοκιμή που περιελάμβανε 115 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα έδειξε ότι ένα τοπικό σκεύασμα που περιείχε καλέντουλα μείωσε τον πόνο και είχε αντιφλεγμονώδη τοπική δράση.

Στην κινεζική ιατρική, η καλέντουλα ευθυγραμμίζεται όχι μόνο με τους μεσημβρινούς του ήπατος και του πνεύμονα, αλλά και με την καρδιά, όπου μπορεί να τονώσει το Heart Qi (ανεπάρκεια) με ζητήματα όπως αίσθημα παλμών και συριγμό, ιδιαίτερα κατά την γήρανση.

Η καλέντουλα χρησιμοποιείται επίσης συνήθως ως λεμφαγωγός και είναι γνωστή ως καθαριστικό αίματος ή εναλλακτικό (Popham, n.d.). Καθαρίζει το λεμφικό σύστημα μετακινώντας το υγρό, απομακρύνοντας τις τοξίνες από τη λέμφο και αποσυμφορώντας τους διογκωμένους λεμφαδένες (Popham, n.d.), καθώς και βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος. Η διατήρηση του λεμφικού συστήματος σε κίνηση είναι ζωτικής σημασίας για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και η καλέντουλα χρησιμοποιείται επίσης ως τονωτικό του ανοσοποιητικού.

  Είναι επίσης εφιδρωτικό που χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό για τον πυρετό. Θερμαίνει το σύστημα και ωθεί τα υγρά στην επιφάνεια για να προωθήσει την εφίδρωση, η οποία βοηθά το σώμα να καταπολεμήσει τα παθογόνα, μειώνοντας στη συνέχεια τον πυρετό καθώς και απομακρύνοντας τις τοξίνες από το σώμα.

 Η ελαφρώς πικρή γεύση της καλέντουλας υποδηλώνει επίσης τη χρήση της για το πεπτικό σύστημα. Το βότανο θεωρείται χολαγωγό και ηπατικό, υποστηρίζοντας τη λειτουργία της χοληδόχου κύστης (Hoffmann, 2003) και του ήπατος.

Λαμβάνεται επίσης εσωτερικά για φλεγμονώδεις καταστάσεις της πεπτικής οδού, όπως έλκη, γαστρική παλινδρόμηση, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (Blankenspoor, 2012) και σύνδρομο διαρροής εντέρου (Popham, n.d.). Η περιεκτικότητά του σε βλέννα είναι υπέροχα καταπραϋντική για τους ερεθισμένους ιστούς και συμβάλλει στην καταπραϋντική τους δράση.

Υπάρχει ένας ακόμη σημαντικός τομέας στον οποίο η καλέντουλα ανθίζει πραγματικά: το βότανο είναι ευρέως γνωστό ως σύμμαχος της περιόδου και της αναπαραγωγής. Πέρα από τη χρήση για τα ινομυώματα της μήτρας κατά την εμμηνόπαυση ή την ανάρρωση από τον τοκετό, η καλέντουλα χρησιμοποιείται ιδιαίτερα για τη ρύθμιση της εμμήνου ρύσεως (Wood, 2008). Αυτό μπορεί να οφείλεται στις αντισπασμωδικές και εμμηναγωγικές του δράσεις, οι οποίες βοηθούν στην επίλυση της καθυστερημένης εμμήνου ρύσεως, ρυθμίζουν τον κύκλο και ανακουφίζουν από την ένταση, τις κράμπες και τον πόνο.

Τέλος το βότανο φαίνεται να ήταν δημοφιλές για την αντιμετώπιση όγκων και καρκίνων στα τέλη του 19ου/αρχές του 20ου αιώνα, ιδιαίτερα για τους καρκίνους του στομάχου. Ο Matthew Wood (2008) την αναφέρει επίσης ως καταπραϋντικό για τη συναισθηματική θεραπεία για άτομα που φοβούνται τον καρκίνο. Το λάδι καλέντουλας εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως αντικαρκινικός παράγοντας σε μελέτη για τον καρκίνο του μαστού.

Στην κουζίνα τώρα, παραμένει ένα εύκολο βότανο για χρήση καθώς και στον κήπο. Ως βρώσιμο λουλούδι, η καλέντουλα εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για να ζωντανέψει πιάτα όπως σούπες, σαλάτες και ψάρια. Παλαιότερα, τα λουλούδια του χρησιμοποιούνταν για το χρωματισμό τυριών καθώς και για το βούτυρο και τις κρέμες. Χρησιμοποιήθηκε επίσης ως υποκατάστατο του σαφράν, για το οποίο η χρήση εξακολουθεί να ονομάζεται «σαφράν του φτωχού».

Ασφάλεια: Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς παραδοσιακά χρησιμοποιείται ως εμμηναγωγό και ταξινομείται ως διεγερτικό της μήτρας.

Αν και δεν έχει μελετηθεί ακόμη σε δοκιμές σε ανθρώπους, το βότανο μπορεί να έχει δυνατότητα ενίσχυσης των υπνωτικών ή αγχολυτικών φαρμάκων. Σχετικά με την χρήση της σε πληγές οι βοτανολόγοι αναφέρουν ότι τα τραύματα πρέπει να είναι πλήρως καθαρά πριν από την εφαρμογή, επειδή έχουν παρατηρήσει ότι το βότανο επανορθώνει γρήγορα τον ιστό.

Το προϊόν προστέθηκε στα αγαπημένα
Το προϊόν προστέθηκε

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σας στο site μας.