Γιατί η γη ξέρει

Το άρωμα της ιστορίας,

Έδωσε στους ανθρώπους το φασκόμηλο.

~Faty Joudah, από το The Tea and Sage Poem

Αν και υπάρχουν περίπου 500 ποικιλίες φασκόμηλου, η Salvia officinalis είναι η ποικιλία που έχει χρησιμοποιηθεί ιστορικά στη δυτική βοτανολογία ως το κύριο φασκόμηλο του εμπορίου. Το όνομα του γένους του είναι παράγωγο του λατινικού salvus, που σημαίνει «υγιές». Αυτό είναι πολύ ακριβές όταν εξετάζονται οι ποικίλες χρήσεις του βοτάνου για την προώθηση της ευεξίας στο νευρικό, πεπτικό, σωματικό, αναπαραγωγικό και ανοσοποιητικό σύστημα. 

Χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό ως κοινό γαστρονομικό βότανο, όπου εξυπηρετεί όχι μόνο για να αρωματίζει και να διατηρεί τρόφιμα όπως κρέατα και τυριά. Η πικρία του χρησιμεύει επίσης για την τόνωση των πεπτικών εκκρίσεων και ως χολερικό, αυξάνει τη ροή της χολής για να βελτιώσει την πέψη των λιπών.

  Όπως σημειώνει ο βοτανολόγος Matthew Wood (2004), «είναι ένα βότανο με αξιοσημείωτο εύρος και βάθος». Οι συγκεκριμένες ενδείξεις για τη χρήση του είναι μυριάδες, όπως και τα θέματα που βοηθά. Αυτά περιλαμβάνουν «άγχος, θρόμβους αίματος, κρυολογήματα, κυστίτιδα, κατάθλιψη, διάρροια, δυσπεψία, πυρετό, μετεωρισμό, γρίπη, εξάψεις, δυσπεψία, ακανόνιστη έμμηνο ρύση, προβλήματα μνήμης, συμπτώματα εμμηνόπαυσης, μηνορραγία, ημικρανίες, νυχτερινές εφιδρώσεις, εφίδρωση (υπερβολική), αναπνευστική συμφόρηση, ρευματικός πόνος και λοίμωξη από σταφυλόκοκκο» (Mars, 2007, σελ. 265).

Η σύγχρονη έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του φασκόμηλου ως νοοτροπικού βότανο που ενισχύει τη γνωστική λειτουργία —ιδιαίτερα για τη μνήμη και τις ανισορροπίες και τις εκφυλιστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ— επιβεβαιώνει αυτή την παραδοσιακή σοφία.

Η συγγένεια του φασκόμηλου με τα νεφρά είναι εμφανής στην ικανότητά του να επιβραδύνει την υπερβολική ούρηση (μειώνοντας έτσι την απώλεια υγρών) και να βοηθά στην επαναρρόφηση του αίματος από τα νεφρά πίσω στην κυκλοφορία του αίματος. Βοηθά στη μείωση της υπερβολικής απώλειας υγρών, όπως μπορεί να συμβεί με υπερβολική ούρηση, διάρροια, έμμηνο ρύση και ιδρώτα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση.

Είναι επίσης ένα διεγερτικό του κυκλοφορικού που χρησιμοποιείται για τη μετακίνηση του αίματος σε ψυχρά περιφερειακά άκρα, τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας και τη μείωση της στασιμότητας του αίματος. Μπορεί ακόμη και να διαλύσει θρόμβους αίματος, μειώνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού και ισχαιμικού τραυματισμού.

Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος. Έχει αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση, καθιστώντας το χρήσιμο για την καταπράυνση του ερεθισμένου και φλεγμονώδους λαιμού και της αμυγδαλίτιδας. Η περιεκτικότητα σε τανίνη συσφίγγει τους ιστούς, καθιστώντας αυτούς τους ιστούς πιο αδιαπέραστους από παθογόνα και μολύνσεις. Ως αποχρεμπτικό, το φασκόμηλο βοηθά επίσης στην αραίωση και την αποβολή του φλέγματος.

Προσφέρει πολύπλευρη υποστήριξη σε όσους αντιμετωπίζουν αλλαγές λόγω της εμμηνόπαυσης, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών στη λίμπιντο, κολπική ξηρότητα, εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις, καθώς και ψυχικές και συναισθηματικές ανισορροπίες, όπως η γνωστική «ομίχλη» και η κατάθλιψη.

Βοηθά στην οικοδόμηση ιστών, ενυδάτωση και αναδόμηση του ξηρού δέρματος και του συνδετικού ιστού, ανακουφίζει από την αρθρίτιδα και τον πόνο στις αρθρώσεις (συγκεκριμένα αυτόν που επιδεινώνεται σε κρύο, υγρό καιρό) και είναι επίσης ένας πολύ γνωστός σύμμαχος για την τριχόπτωση και το γκριζάρισμα.

Προτείνεται η χρήση του για τον τόνωση του χαλαρού ιστού σε όλο το σώμα. Συσφίξτε το δέρμα, τις κιρσώδεις νόσους και τον χαλαρό ιστό του λαιμού.

Το φασκόμηλο έχει επίσης μακροχρόνια παραδοσιακή χρήση για την υποστήριξη της στοματικής υγείας.

Τοπικά, το φασκόμηλο υποστηρίζει επίσης το δέρμα όταν παρασκευάζεται ως κομπρέσα, πλύσεις ή και λουτρό. Είναι αποτελεσματικό στην ηρεμία των συμπτωμάτων του έρπητα των γεννητικών οργάνων (Romm, 2010). Καταπραΰνει το έκζεμα, την ψωρίαση και άλλες χρόνιες δερματικές εξανθήσεις, καθώς και την οξεία ενόχληση από τσιμπήματα εντόμων. Τέλος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ατμός προσώπου για την εξισορρόπηση της λιπαρής επιδερμίδας.

Δοσολογία: Έγχυμα: (1-2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένο βότανο σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό) 3 φορές την ημέρα. Για νυχτερινές εφιδρώσεις και εξάψεις κατά την εμμηνόπαυση: 1-2 φλιτζάνια κατά τη διάρκεια της ημέρας, με ένα άλλο φλιτζάνι να λαμβάνεται 1-2 ώρες πριν τον ύπνο. 

Ασφάλεια: Το φασκόμηλο θεωρείται γενικά ασφαλές και οι παρενέργειες είναι σπάνιες. Ωστόσο, περιέχει θουγιόνη, η οποία σε πολύ υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσει σπασμούς και μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά όσους πάσχουν από επιληψία, υψηλή αρτηριακή πίεση και νεφρική νόσο. Επειδή είναι αντιγαλακταγωγό, το φασκόμηλο πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Μεγάλες δόσεις φασκόμηλου θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται στην εγκυμοσύνη. 

The sage poem

The Tea and Sage Poem by Fady Joudah | Poetry Foundation

Το προϊόν προστέθηκε στα αγαπημένα
Το προϊόν προστέθηκε

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σας στο site μας.