Αστράγαλος: Το κινεζικό όνομά του Pinyin είναι huang qi, που σημαίνει κίτρινος ηγέτης.

Είναι από τα βότανα που τραβάει πάντα την προσοχή ίσως λόγω του ονόματος. Ας μάθουμε πιο αναλυτικά τι ακριβώς είναι και πόσο υπέροχος είναι. 

Το κινεζικό όνομά του Pinyin είναι huang qi, που σημαίνει «κίτρινος ηγέτης», αναφερόμενος τόσο στο χρώμα του όσο και στη σημαντική του θέση στην κινεζική ιατρική. Ο αστράγαλος θεωρείται ένα από τα 50 θεμελιώδη βότανα της κινεζικής ιατρικής και είναι ένα σημαντικό τονωτικό βότανο για τη διατήρηση της ζωτικότητας (τσι) και την ενίσχυση της αντίστασης (ανοσία).

Χρησιμοποιείται σε ζωμό, σούπες, αφεψήματα και εκχυλίσματα και προστίθεται συνήθως όταν μαγειρεύεται και το ρύζι, αλλά καθώς είναι πολύ ινώδες για μάσημα, αφαιρείται πριν από το σερβίρισμα. Οι βοτανολόγοι συνήθως προσθέτουν δύο έως τέσσερις φέτες ρίζας σε μια κατσαρόλα. Παρασκευάζονται φυσικά και βάμματα στους δυτικούς πολιτισμούς.

Λόγω της βραδείας δράσης, του δομικού χαρακτήρα του, είναι καλύτερο όταν καταναλώνεται μακροπρόθεσμα, για τουλάχιστον 3-6 μήνες.

Στην κινεζική ιατρική, ο αστράγαλος χρησιμοποιείται για να ενισχύσει το wei qi, το οποίο είναι μια εσωτερική ενέργεια που προστατεύει από ανισορροπίες που προκαλούνται από επιβλαβείς εξωτερικές επιδράσεις, όπως το κρύο, η υγρασία ή ο άνεμος. Τονώνει επίσης το yang qi του στοιχείου της Γης, μειώνοντας τις ανισορροπίες που μπορεί να εκδηλωθούν ως έλλειψη όρεξης, πρόπτωση οργάνων, διάρροια, κόπωση ή αιμορραγία της μήτρας και θεωρείται πολύ σημαντικό τσι σαν τονωτικό του σπλήνα.

Ως γενικό τσι τονωτικό, ο αστράγαλος εκτιμάται ως επανορθωτικό για τη μείωση της κόπωσης (Sinadinos, 2008). Θεωρείται πιο κατάλληλο για νεαρά υγιή άτομα από το τζίνσενγκ.

Στην κινεζική ιατρική, ο αστράγαλος χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στην επούλωση τραυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των χρόνιων αποστημάτων και ελκών (Tierra & Tierra, 1998). Χρησιμοποιείται επίσης για τη ρύθμιση του μεταβολισμού του νερού και τη μείωση του οιδήματος. Αυτές οι ενδείξεις υποδηλώνουν το όφελος για όσους πάσχουν από αυτό που ονομάζεται διαβήτης στη δυτική ιατρική.

Στην δυτική βοτανολογία είναι γνωστός ότι εξισορροπεί την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος είτε αυξάνοντας είτε μειώνοντας τη δραστηριότητά του όπως απαιτείται για μια συγκεκριμένη κατάσταση, υποστηρίζοντας τη φυσική ικανότητα του σώματος να διατηρεί ευεξία. Με άλλα λόγια, προστατεύει και από τη μόλυνση. Προτείνεται να παίρνετε τακτικά το φθινόπωρο και το χειμώνα για να ενισχύσετε την ανοσία σας και να κρατήσετε μακριά τα κρυολογήματα, τη γρίπη και τη βρογχίτιδα, τις αλλεργίες. Διαθέτει επίσης αντιική δράση και in vitro μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να είναι δραστικό κατά της γρίπης, του απλού έρπητα, των ιών coxsackie. Χρησιμοποιείται επίσης ως τονωτικό των πνευμόνων, υποστηρίζοντας χρόνια αδύναμους πνεύμονες και δύσπνοια καθώς μπορεί να υποστηρίξει όσους πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) (Jiang et al., 2015).

Είναι προσαρμογόνος και αυξάνει την ικανότητα του σώματος να αντιστέκεται και να αντιμετωπίζει το στρες. Για όσους υποβάλλονται σε ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία ή άλλες καταστάσεις στις οποίες ένα άτομο είναι ανοσοκατεσταλμένο, ο αστράγαλος μπορεί να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση του ανοσοποιητικού συστήματος (Foster & Johnson, 2006). Επιπλέον, ο αστράγαλος λειτουργεί συνεργικά με τις χημειοθεραπεία και τις θεραπείες ακτινοβολίας και πιστεύεται ότι ενισχύει τα ευεργετικά τους αποτελέσματα ενώ μειώνει τις παρενέργειες (Winston, 2007).

Οι βοτανολόγοι θεωρούν τον αστράγαλο χρήσιμο για την αναιμία ή άλλες αιματολογικές διαταραχές καθώς επίσης θεωρείται καρδιοπροστατευτικό και χρησιμοποιείται για ήπια συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και στηθάγχη. Στην παραδοσιακή του χρήση, εκτιμάται για την ηπατοπροστατευτική του δράση, που σημαίνει ότι προστατεύει το συκώτι από τοξικές ουσίες και ιούς και υποστηρίζει την υγεία του ήπατος.

Για όσους αντιμετωπίζουν χρόνια ανοσοκαταστολή, ο αστράγαλος μπορεί υποστηρίξει την αναγέννηση ιστού όπως το δέρμα, τα οστά ή άλλοι συνδετικοί ιστοί (Sinadinos, 2008).

Τα αντιοξειδωτικά αποτελέσματα του αστράγαλου είναι προστατευτικά για τον εγκέφαλο και μπορεί να είναι χρήσιμα για τη διατήρηση της πνευματικής οξύτητας.

Τέλος είναι μια πλούσια πηγή ενώσεων ινοσιτόλης που μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα και περιλαμβάνεται επίσης σε φόρμουλες για την υποστήριξη των ινομυωμάτων της μήτρας.

Δόση για ενήλικες

Βάμμα: 4-8 mL 3 φορές/μέρα

Αφέψημα: 1 φλιτζάνι (2-4 κουταλιές της σούπας αποξηραμένη ρίζα ανά 250ml βραστό νερό) 3 φορές την ημέρα 

Σαν βότανο θεωρείται ασφαλές και δεν έχει αποδειχθεί τοξικότητα για την καθημερινή χρήση του. Μπορεί να είναι ασύμβατο με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα γι αυτό πάντα συμβουλευόμαστε τον γιατρό και τον ολιστικό μας όταν υπάρχει οποιοδήποτε θέμα υγείας. Αγοράζετε πάντα από αξιόπιστες πηγές τα βότανα που χρειάζεστε και να ενημερώνεστε για το ακριβές είδος που αγοράζετε καθώς οι οικογένειες των βοτάνων είναι τεράστιες με πολλές διαφορές. Το γένος Astragalus περιέχει περίπου 2.000 είδη βοτάνων και μικρών θάμνων και είναι εγγενές σε περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου. Πολλά είδη Astragalus είναι δηλητηριώδη. Εδώ μιλάμε για το Astragalus mongholicus (παλαιότερα γνωστό ως A. membranaceus).

Το προϊόν προστέθηκε στα αγαπημένα
Το προϊόν προστέθηκε

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σας στο site μας.